NABOEK Your Agility

Netuitgeverij
 •  Wat is een netuitgeverij?
 •  Naboek geeft ook boeken uit op project-basis, die niet via deze site worden verkocht
 

Naboek links
 •  Safari
 •   

Bestel Nasaala, een blanke in Ghana

Nasaala, een blanke in Ghana

€15,00

10% van elk boek


Algemene informatie
Verzending:
Binnen twee werkdagen na ontvangst van de betaling, ligt de bestelling op je deurmat! Kosten voor verzending naar het buitenland op aanvraag.

Beschrijving:
De schrijfster woont en werkt twee jaar in het achtergebleven noorden van Ghana aan een project dat tot doel heeft de gediplomeerde schoolverlaters voor deze streek te behouden en daardoor de migratie af te remmen.

Ze gaat intensief om met de Dagaaba, de hoofdstam in dit gebied en maakt avontuurlijke reizen door het land waarbij ze de grote culturele, religieuze en etnische verscheidenheid leert kennen en ervaart hoe moderniteit en traditie sterk met elkaar verweven kunnen zijn.

In het dagelijkse leven wordt ze geconfronteerd met corruptie, onwetendheid en de ondergeschikte positie van de vrouw, maar ook met eenvoud, geluk en bovenal de liefde voor elkaar. Een liefde waarin de goden, de voorouders en bijgeloof zo'n belangrijke rol spelen dat zij voor een westerling niet meteen herkenbaar is.

Het klimaat valt de schrijfster vaak zwaar en ook als klassiek homeopate ziet ze de gebreken in de gezondheidszorg en ervaart ze hoe moeilijk het geven van goede ontwikkelingshulp is; zaken waardoor ze soms verlangt naar Nederland.

Op weg naar huis realiseert ze zich pas hoe verrijkend het verblijf voor haar is geweest en dat ze voor het eerst in haar leven echt heeft geleefd: in Ghana.


Het boek bevat 256 pagina's en een aantal prachtige kleurenfoto's.

Previews:
.............Ze vertelt dat het destijds hoorde bij de initiatie; rituelen die de overgang van meisje naar vrouw markeren. Als een meisje weigerde, dan werd ze geen volwaardige vrouw en kwam ze niet aan de man. In de puberteitsjaren had ze met een doorn haar lippen doorboord. Haar mond ontstak. Ze kreeg koorts. Ze herinnert zich de smaak van de etter. Een paar weken later had ze een spijker genomen. Bij elke volgende handeling werd het puntige voorwerp groter.
De vrouw staat moeizaam op. Ze voelt zich niet lekker. Ze laat de binnenkant van haar onderlip zien. Ontelbare zweren rijpen in het slijmvlies. Ze grabbelt in een pot en haalt er twee ronde stukjes kalebas uit. De vrouw vraagt of ik even geduld heb. Ze gaat iets van de rondingen afschrapen. Dadelijk zal ik zien hoe mooi zij vrouwen waren. Ik zeg dat ik haar nu ook mooi vind, maar ze is vastbesloten.
Even later komt ze met een vertrokken gezicht terug. Ze probeert te lachen.
De stukjes kalebas, die een diameter van twee en een dikte van bijna anderhalve centimeter meten, hebben haar tanden achter de sieraden doen wegrotten. ..........

..........Op de terugweg horen we plotseling de bladeren ritselen. We staan beiden stil. Een sissen overstemt het geruis van het stromende water. We zijn alleen. Alleen met het scherpe geluid dat we niet kennen. Opnieuw klinkt het.
Ik durf niet door te lopen. We denken aan een slang. Een grote. We horen takken breken. Het schrikbeeld van een luipaard doemt op. Het angstzweet breekt me uit. Opeens worden bladeren opgetild.
In ademloze spanning kijk ik, wacht ik op de jager die me snel zal afmaken. Ik denk aan de grote hoektanden van zijn levenloze soortgenoten, die bij de oude man, naast Foka, op krokodillenleer tussen de ontvleesde apenhoofdjes lagen. Die dolken zullen nu mijn halsslagader verscheuren of mijn schedel doorboren.
Ik hoor mijzelf kreunen.
Ik gil. .........

.........Ik ga de Afrikaanse nachten missen. Ze waren vaak vol van vreemde, spookachtige geluiden die de fascinerende gezangen van krekels onderbraken. De mannetjes zongen in het witte maanlicht hun zoetklinkende liefdesliederen voor de vrouwtjes die daardoor opgewonden raakten. In de pauzes stond ik meestal op, en keek met ingehouden adem door het raam op zoek naar die mysterieuze stemmen van de nacht, die uiteindelijk kwamen uit een onzichtbare wereld. Ik zag dan duizenden sterren aan de hemel stralen en in de verte de oranje gloed van het vuur, waar de bewakers van het vee rondom zaten. Ze spraken met elkaar en haalden oude herinneringen op. Ik voelde een frisse bries opsteken wanneer een voorouder voorbijkwam. Ik hoorde de intrigerende klanken van trommels, die golven van geestdrift sloegen door de bush, begeleid met rinkelende enkelbanden, handgeklap en kreten, en ik zag de gele grassen waarin de bosgeesten wild dansten. De nachten waren van magie vervuld. Ik voelde de krachten van Afrika; ik kreeg een gevoel van harmonie en innerlijke vrede. Hier kwam ieder mens thuis.......

'Het Brabants Dagblad' over het boek:
''In Afrika eet je alle 'aangeboden' voedsel op, want je weet niet of het er morgen weer is', noteert Jolanda Maurer-Tamerus ergens in dit boek. Ze beschrijft hoe ze vol westerse overmoed als hulpverlener naar Ghana trok en er zichzelf tegenkwam. De kloof tussen hier en daar is veel dieper dan ze ooit had kunnen denken. Toch ging ze veel van het chaotische, maar levenslustige land houden. Op nuchtere wijze doet ze verslag van haar avonturen. 'Nasaala, een blanke in Ghana', is een eerlijk boek dat tot nadenken stemt over onze verwende westerse levens.'

Zijne Excellentie drs. Arie C.A. van der Wiel, Ambassadeur der Nederlanden te Ghana, over het boek:
Jolanda Maurer-Tamerus geeft een zeer boeiende en levendige beschrijving van Ghana en met name van haar mensen die - door de enorme gastvrijheid en de glimlach, de kleurrijke chaos en de grote eigenwaarde ondanks de armoede - dit land zo bijzonder maken. 'Nasaala, een blanke in Ghana', is met uiterst vlotte pen geschreven en een must voor iedereen die Ghana wil bezoeken.

Goed doel:
Van de verkoopprijs van elk boek gaat 10% naar de Stichting Ananse, voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Offinso in Ghana.
De Stichting Ananse, die is opgericht door twee Nederlandse artsen in 1998, stelt zich ten doel de urologische zorg in Afrika te helpen verbeteren en deze zorg voor iedereen toegankelijk te maken ongeacht financi‘le omstandigheden, religie, etc.. Behalve anesthesisten, chirurgen en gynaecologen, heeft ze een kerngroep van vier urologen die een aantal maanden per jaar hun tijd en deskundigheid gratis aanbieden aan zes missieziekenhuizen in Ghana.

De mening van onze lezers:

Error connected to host 127.0.0.1 ,by user naboek